Oost Java SukaMade-Kalibaru-Kawah Ijen-Pasir Putih

There are no translations available.

Een andere leuke trip is die naar Oost-Java.

Dag 1
Rond een uur of 9 in de ochtend vertrek je met auto & chauffeur voor een prachtige tocht naar de veerboot van Gilimanuk, dit is een rit van ongeveer een uur of 4 (afhankelijk van de drukte op de weg). Aangekomen bij de oversteek kijk je je ogen uit, al was het alleen al vanwege het feit  in welke volgorde voertuigen de boot mogen oprijden. Ook aan dek valt er genoeg te zien en te beleven. Voor je het weet ben je in Java (ongeveer 45 minuten). Een aanrader is om de lunch te gebruiken in Ketapan Indah een hotel gelegen op ongeveer een minuut of 5 vanaf de ferry. Daarna heb je nog een ritje voor de boeg van 2 uurtjes, maar ook hier zul je je niet snel vervelen. Er is genoeg te zien en je zult het verschil tussen Bali en Java zelf ontdekken. Het eindpunt van deze dag is Kalibaru, je logeert hier ook bij Nederandse eigenaren (al zijn die niet altijd aanwezig).

Dag 2
De volgende ochtend staat een trip met de Lorry gepland, een onvergetelijke tocht. De lunch kan gebruikt worden in een warung vlakbij het station of in overleg bij het logeer adres.

De rest van de middag is bedoeld om het dorp en de omgeving te verkennen, onderleiding van een gids wordt een bezoek gebracht aan de tahu/tempe fabriek, een palmsuikerfabriek, de blikslagerijen en nog allerlei andere bezienswaardigheden. Met als vervoermiddel een Dokar.

Dag 3
Ook een trip (met 1 overnachting) naar het national park Meruh Betiri waar bij het dorpje Sukamade de reuzenschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen is een onvergetelijke ervaring. Op dag 1 ga je na het ontbijt met de landrover op pad, onderweg bezoek je een suikerfabriek waar van het afgetapte vocht van cocospalmen suiker wordt gemaakt. Rond het middaguur wordt de meegebrachte picknick lunch gebruikt op het strand van Rajekwesi.
De route vervolgt zich door de jungle (wees voorbereidt op een gedeelte slechte weg!), als je de heuvelrug over bent bestaat de mogelijkheid om een gedeelte van de afdaling over een keienpad door de jungle te voet af te leggen, je kunt met de chauffeur afspreken om
Als je gaat lopen heb je meer kans om beesten te zien.
Wat je tegen kunt komen:
zwarte aapjes
grote leguanen
iguana's
vliegende honden (reuzen vleermuizen)
neushoornvogels (Toekan)
visarenden.
In het bos komen ook veel herten, zwijnen en zwarte panters voor maar die zie je overdag zelden.

wat tevens de eindstop is voor dit gedeelte van de dag.
In dit gedeelte van het Nationale park zijn slechts 2 dorpjes waarvan Sukamade er 1 is en die beiden langzaam verdwijnen omdat de vergunning van overheidswege niet meer verlengd worden. De concessie van de onderneming is door de regering niet verlengd omdat men wil dat het weer een volledig natuurpark wordt. Dit heeft tot gevolg dat de onderneming jaarlijks kleiner wordt en er steeds meer mensen wegtrekken. In het dorp is alleen elektriciteit van de onderneming en de generator gaat om 22.00 uur uit. Dan is er alleen verlichting van petroleumlampen .Als de duisternis invalt komen er honderden reuze vleermuizen over die naar de fruitbomen van de bevolking in het oosten trekken..
 

De overnachting vindt plaats in de Mess van de onderneming Sukemade. Aankomst hier is tussen drie en vier uur en er is dan nog volop gelegenheid een wandeling te maken door het dorpje. Hier wonen alleen arbeiders van de onderneming. De accommodatie hier is erg eenvoudig. Na 22.00 uur alleen een olielamp en wassen alleen met koud water uit de Mandibak. En natuurlijk geen Air Conditioning. Je zit dan ook in de jungle.

Dag 4
Na het diner gaat het dan per landrover in ongeveer 20 minuten naar het strand. Het laatste stuk, een pad van 700 mtr door het bos, moet te voet worden afgelegd.

Op het strand gaat de gids op zoek naar verse sporen en heeft hij die gevonden dan geeft hij een signaal dat men naar het nest kan komen. De schildpadden die hier eieren komen leggen variëren van 150 – 350 kilo en leggen gemiddeld 100- 150 eieren. 

De dieren zijn zo’n 2 uur op het strand om het nest te graven, eieren te leggen en het nest weer dicht te gooien. Na 55 – 56 dagen komen de eieren uit.

Dag 5
De volgende dag kun je eer rustdag inplannen en lekker bijkomen aan het zwembad bij Rumah Kita of een door hen georganiseerde wandeltocht naar een waterval of door de rijstvelden maken.

Dag 6
Een bezoek aan de Kawa IJen (een prachtig turquoise zwavel meer gelegen op een hoogte van 2148 meter) is zeker aan te raden, als je tenminste van wandelen/klimmen houdt en een beetje doorzettingsvermogen hebt.
Weer vroeg naar bed want om 03.00 wordt je gewekt en om 04.00 vertrekt jullie jeep!

 Na ongeveer 3 uur rijden komen jullie op een centrale parkeerplaats aan, dan is het nog ongeveer 2,8 km te voet omhoog (gemiddeld 2 uur lopen) naar het zwavelmeer, onderweg kom je al mannen tegen die op de terugweg zijn van de krater, hun rieten manden gevuld met net gewonnen zwavel (zij torsen een gewicht varierend van 60 tot 80 kg met zich mee!)
Boven bij de krater aangekomen, zul je de zwaveldampen ruiken waardoor het zicht op het meer soms kan worden belemmerd, maar als je een stukje verder loopt en de wind uit een andere hoek waait wordt de turquoise blauwe krater ineens in al zijn schoonheid zichtbaar.
Afhankelijk van de zwavel aktiviteit van het meer kan, op eigen risico, onder leiding van een gids afgedaald worden in de krater.
Langs een steil, rotsachtig pad loop je naar beneden (ongeveer half uur lopen).waar de dragers van de zwavel je passeren met hun loodzware last.
Eenmaal aangekomen op de bodem van het meer zul je je misschien afvragen of je op een andere planet terecht bent gekomen, wat je ziet is met woorden niet te omschrijven maar moet je zelf beleven.
Bij helder weer maken jullie ook nog een spectaculaire zonsopgang mee, waarbij ook de vulkaan Merapi en het eiland Bali te zien zullen zijn.


Hierna ga je te voet weer terug naar parkeerplaats (ongeveer 1 uur lopen) en wordt je met de jeep terug gebracht naar Kalibaru om een ander deel van oost Java te bewonderen of als je terugkeert naar Bali, kun je worden afgezet bij de veerboot.